2 januari is er een demonstratie tegen het overheidsbeleid. Na 2 jaar lijken “tijdelijke” maatregelen permanent te worden. De QR toegangspas wordt door verschillende experts gezien als nutteloos. In onze ogen moet goed worden nagedacht of de QR toegangspas wel functioneel is. Toch wil het kabinet de QR toegangspas die strijdig is met de grondwet (maar desondanks onder de spoedwet wordt uitgerold) uitbreiden naar de werkvloer. De gevolgen hiervan kunnen niet worden overzien, maar voorbeelden uit Oostenrijk en Duitsland schetsen een bizar beeld.

De onaantastbaarheid van het lichaam is beschermd in de grondwet, hier valt niet aan te tornen. Het lijkt alsof in Nederland een QR toegangspas opgedrongen gaat worden in alle aspecten van het maatschappelijk leven. Welke verplichtingen zullen hierop volgen?

Onze kracht is teamwork. Wij maken geen onderscheid en helpen iedereen altijd en overal. Wij weigeren mee te werken aan elke vorm van discriminatie en uitsluiting. Als er ooit een tijd is waarin wij van ons moeten laten horen is dat nu.

Als beroepsgroep kunnen wij iedereen laten zien dat wij ons nooit zullen verlagen tot het uitsluiten van mensen, laat staan collega’s. Al 2 jaar werken wij allemaal samen ondanks corona. Wij leven samen met onze buren onze vrienden, kennissen onze kinderen, zoals dat hoort, zoals dat moet. Maar wij willen toch echt laten zien dat wij vinden dat de democratie er moet zijn voor het volk is. Als wij ons hierover uitspreken doen wij dat uiteraard altijd geweldloos en op zoek naar het gesprek. Wij geven het goede voorbeeld!

Belangrijk is dat wij NIET in brandweerkleding demonstreren. Dit is verboden en wij houden ons aan de wet. Draag bij voorkeur een rode trui of jas zodat wij toch zichtbaar zijn.

2 januari is al snel en de voorbereiding dus kort, een aantal van ons heeft de intentie om ook naar de demonstratie te gaan, maar we zijn onvoldoende voorbereid om anderen op te roepen. Wij hopen bij volgende gelegenheden meer en meer collega’s te inspireren.

Een volk dat voor tirannen zwicht, verliest meer dan huis en haard. Dan dooft het licht