Lichamelijke integriteit staat in de wereld van de hulpverlener nooit ter discussie.

Het onder drang laat staan dwang iemand ertoe brengen tegen zijn of haar wil iets in het eigen lichaam te injecteren is in onze ogen ondemocratisch en in strijd met de grondwet.

Voor mij persoonlijk staat dwang en drang bijna op gelijke voet met ongewenste intimiteit en ik durf zelfs te zeggen aanranding. Ik heb recht op mijn eigen natuurlijke afweer. Geen polonaise aan mijn lijf.

Ik zie echter dat commandanten een opgetuigde wet als vanzelf lijken te volgen. Ik denk dat ze hier een denkfout maken en onvoldoende zijn geïnformeerd. Ik roep jullie dan ook op om met onze commandanten in gesprek te gaan en duidelijk te maken dat dwang nooit kan worden geaccepteerd.

Dit gaat over het recht op zelfbeschikking. Het voelt alsof het niet meer over gezondheid gaat maar over controle. De QR toegangspas biedt geen bescherming. Laten we ons gaan informeren zodat we collega’s hierover kunnen gaan inlichten. Wellicht kunnen wij flyers maken of petities gaan aanbieden. Heb je een idee hoe wij dat zouden kunnen doen? Laat het dan weten.